csupaszabo
csupaszabo
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A mudi rokonfajtái
A mudi rokonfajtái : Mudi = Hrvatski ovcar?

Mudi = Hrvatski ovcar?

  2005.04.06. 14:31

Egy fajta-e a kettő vagy sem?

                          MUDI = HRVATSKI OVCAR ?

 

 

 

Nem, nem és nem! Hiába hallottam ezt a véleményt még neves nemzetközi szakbírótól is, csak kötöm az ebet a karóhoz, hogy ez két külön fajta, két külön standard alapján kell tenyészteni, ne keverjük őket össze!

De miért lehet ez egyáltalán kérdés? Nos, a jelenlegi mudiállomány rengeteg vonásában mutat hrvatski ovcar jelleget. Még a legjobb kutyáinkban is találni olyan fajtajegyet, ami nem a mudira jellemző, hanem testvérfajtájára, a hrvatski ovcarra. Ez érthető is, ha meggondoljuk, a két fajta évszázadokon át  keveredhetett egymással, hiszen a fajták elterjedése nem tisztelte az országhatárokat . Az azonban komoly hiba, ha a mudi-állományban a hrvatski ovcar fajtajegyeit szeretnénk elterjeszteni s az inkább hrvatski ovcarnak mint mudinak mondható egyedeket helyezzük előtérbe a rangsorolásnál.

Mivel ez a téma már évek óta foglalkoztat, 1996 őszén részt vettem a zágrábi CACIB-on 2 mudival. Itt alkalmam volt látni egyszerre 19 hrvatski ovcart, s ez a „tanulmányút” megerősített régi elképzelésemben.

A mudi és a hrvatski ovcar unokatestvérek, ez a laikusnak is szembetűnik. De mindkét fajta rendelkezik olyan tulajdonságokkal, melyek csakis és kizárólag arra a fajtára jellemzőek, a másik fajtában súlyos hibának számítanak! Ezeket a hibákat egy táblázatba foglaltam, érde-mes alaposan áttanulmányozni úgy a tenyésztőknek-tartóknak, mint a bíróknak, így talán elkerülhetők lesznek az olyan bírói tévedések, hogy a standardméretű (sőt mi több: az ideális méretű!) mudik „satnyaságuk” miatt lesznek háttérbe szorítva, s az 52-53 cm-es marmagasságú (mellesleg már a hrvatski ovcar standard-méretéből is kilógó) óriások mehetnek be a díszkörbe mint „fajtájuk” legszebb példányai.

1969-ben Dr Balássy Zoltán, a MEOE akkori Komondor-Kuvasz Szakosztályának elnöke írt egy kétrészes cikket a mudiról a KUTYA újságban. Ebben egyrészt a mudi méretéül a 35-45 cm-es marmagasságot adta meg, másrészt felhívta a figyelmet a mudi és a hrvatski ovcar hasonlóságára és alapvető különbségeire. Ahogy írja:”a nagyság és a szőrzet, valamint a koponyaalkat alapján a két típust, s majdan a két kitenyésztett fajtát könnyen szét lehet választani. A mi mudink talán spicc-pulinak mondható, míg a hrvatski ovcar inkább német juhász-spicc.”

Ezt tökéletesen igazolni tudom a Zágrábban látott hrvatski ovcarok láttán. Első pillantásra kiderült róluk, hogy nem mudik, ugyanis erősebbek, vastagabb csontozatúak, marmagasságuk kanoknál inkább az 50 cm körül, szukáknál a 46-47 cm körül volt. Fejformájuk a német juhászra emlékeztetett, füleik a mudiénál nagyobbak, szélesebb alapon és valamivel alacsonyabban tűzöttek voltak. Testalkatukat tekintve határozottan téglalapba írható a test kontúrja, szőrzetük pedig bár első ránézésre igen hasonlónak tűnik a mudiéhoz, annál sokkal több aljszőrt tartalmaz, puhább, gyapjasabb tapintású. Gyakori köztük a gyűrűs göndör szőrzet, a fajtagyőztes kutya szőrzete helyenként nemezesedett is !

Jó lenne, ha a két fajtát egymástól jól elkülönítve tenyésztenénk, de ehhez először a bírálatok szemléletét kéne megváltoztatni. Ne bagatellizáljuk el a standard adatait, a méretek igenis fontosak egy adott fajtánál. Olyannyira, hogy az 50 cm-t meghaladó méret már a hrvatski ovcarnál standardből kizáró hiba. Akkor a mudinál miért nézzük el a méreten felüliséget ?

Mert ez „csak egy mudi”? 

Vagy ismét szeretnénk minden, a mudira egy picit is hasonlító kutyát B törzskönyveztetni és tenyésztésbe engedni, nem törődve a fajta jövőjével? A MET-ben a mai napig legkevesebb /én ennyit ismerek személyesen/ 9 olyan kutya van B törzskönyvezve, melynek kedvenc bíróm szavajárása szerint legfeljebb csak valamelyik őse lehetett mudi, de ő maga biztosan nem az! 34 cm marmagasságú 52 cm törzshosszúságú tacskókeverék, több tőből lógó fülű német juhász-puli keverék, de ismerek 52 cm marmagasságú, rövid, sima szőrű, német juhász-keveréket is. Ezek sajnos tények, amiket bizonyítani is tudok, s ez nagyon szomorú. Úgy tűnik, nekünk magyaroknak a saját nemzeti fajtáink még mindig nem eléggé fontosak, sem a tenyésztők, sem a bírók nem érzik át a helyzet súlyát.

Remélem, az alábbi táblázatot nemcsak a fajta iránt elkötelezett tenyésztők, de a bírók is haszonnal fogják forgatni.

Íme a mudi és a hrvatski ovcar közötti különbségek jól áttekinthető formában:

 

Testtáj vagy tulajdonság 

A mudi standardje szerint

A hrvatski ovcar standardje szerint

Marmagasság

Kanok 41-47 cm (ideális a 43-45 cm), szukák 38-44 cm(ideális a 40-42 cm)

40-50 cm között (kan és szuka vegyesen)

(Fajtajelleg)

(Spicc-jellegű)

(Német juhász-jellegű)

Fej

Enyhén megnyúlt, elkeskenyedő. Hossza a  marmagasság 42 %-a

Aránylag könnyű, ék alakú, a mar-magasság 45 %-a

Koponya

Enyhén domborodó. (Fényes szerint a „ fejhátulja gömbölyded”, vagyis a mudinál nem kifejezett a tarkóbúb. Fontos fajtajelleg!)

Lapított koponyatető, felülről nézve ovális. Jól látható nyakszirt.

Homlok

Enyhén barázdált, enyhén domború

A homlokbarázda nem kifejezett

Arcorr

A marmagasság  40 %-a, elkeske-nyedő

A marmagasság  45 %-a. Kifejezetten száraz.

Stopvonal

Egészen enyhe

Kevéssé kifejezett

Szemboltívek

Kevéssé fejlettek

Nem kifejlettek

Szem

Színe minél sötétebb legyen. A cifra színű mudiknál nem hiba a csókaszem. A belső és a külső szemzugon enyhén hegyesen keskenyednek és kissé ferdén metszettek.

Gesztenyebarna szemszín. Mandulaalakú szemek, vízszintes szemrések.

Fülek

Felálló, fordított V-alakú, HEGYES végű, jól szőrözöttek, a szőrszálak a fül peremén is túlnyúlnak. A fejhossz 45 %-a

Félig vagy egészen felálló, V alakú, a fül szőrzete a széle felé rövidül

Fültűzés

Magasan tűzött

Középmagasan tűzött

Nyak

Kissé ívelt, izmos, közepesen magas illesztésű

Mélyen indul, jól elkerekedett, dús szőrzetű

Mar

Kifejezett és hosszú

Nem kiemelkedő, alig érzékelhető

Mellkas

Mély és kissé lapos, bordázata csak kevéssé dongás

Középhosszú, elég széles, mély és ívelt oldalakkal

Hát

Rövid és egyenes, enyhén hátrafelé lejt

Rövid, vízszintes

Ágyék

Középhosszú, feszes

Rövid, jól izmolt

Far

Rövid, csapott, közepesen széles

Középhosszú, kissé ferde, feltűnően széles

Faroktűzés

Középmagasan tűzött

Mérsékelten magasan tűzött

Faroktartás

Nyugalomban lefelé irányul, figyelés, akció közben a hát síkja fölé emeli sarlósan. A farokkurtítás nem hiba. Születhet rövid farokkal, farkatlanul is, ez jellemző volt a fajtára, nem hiba!

Nyugalomban hátvonal alatt, izga-lomban hátvonal felett hordja.

Elülső végtag

Mérsékelten dőlt lapocka. Középhosz-szú felkar, meredek lábközép, kissé szűk állás (lapos mellkas), kerek man-csok. Az ujjak között csak kevés szőr van.

Inkább meredek. A felkar rövid, az alkar hosszú. Kissé tág állás, megnyúlt mancsok.

Hátulsó végtag

Kissé hátraállítottak. A lábközép rövid és meredek. Kerek mancsok.

Mérsékelten nyílt ízületű, párhuza-mos állású. A lábszár hosszú, a csánk a talajhoz közelít, száraz. A hátulsó mancsok az elülsőknél va-lamivel hosszabbak.

Mozgás

Aprózva, tipegve lép, vágtája térnyerő

Mérsékelten hosszú lépés, kedvelt jármódja az ügetés.

Szőrzet

Testszerte 3-7 cm hosszú,  erősen  hul-lámos, esetleg csigás, de sohasem gön-dör. A könyökön és a combok hátulsó felületén a leghosszabb, itt határozott szőrzászlót képez. A fül szőre a pere-mén is túlnyúlik, szerteálló.

Testszerte 7-14 cm hosszú, arány-lag lágy, hullámos, esetleg göndör is lehet. Dús aljszőr. A mellső vég-tagok lábtőig érő szőrzászlók. Há-tul csánkig érő „gatya”. A fülszőr-zet gyenge.

Szín

Fényesfekete, fehér, barna, vörös, hamvas, zsemlefakó, maszkos fakó, cifra /merle/. A szürke, a barna és a vörös mudik pigmentje a kutya alap-színével harmonizáljon.

Csak fekete lehet, kismértékű fehér jegyek a mellkason és a végtago-kon megengedettek.

Törzshossz

A marmagasság 103 %-a

A marmagasság 110 %-a

 

 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-03-04
 
Kalendárium
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Hány óra?
 
Ajánlott linkek
 
Kapcsolat

    SZABÓNÉ SZABÓ ZSUZSANNA

aranykoszorús (mudi) mestertenyésztő

Levélcím: 1091 Budapest

                     Üllői út 117. B.lh.II/27

Telefon: 06-1-788-1297 vagy mobilon: 06-20-214-2472

E-mailcímek: mudibarat1@msn.com

                  csupaszabo@msn.com

    szaboneszabo.zsuzsanna@chello.hu

 

 

Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner