Kb. 50-60 db tlagos mret sti lesz belle.
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 25 dkg mz, 15 dkg porcukor, 2 tojs srgja, 1 egsz tojs, 8-10 dkg margarin, 2-3 dkg vegyes fszer zls szerint (rlt szegfszeg, fahj, kardamom, nizs, vanlia, gymbr, szerecsendi stb…, n a ksz mzes keverkes szoktam hasznlni)(ha barnra akarod, kakat is lehet hozzadni), 2 dkg stpor vagy szdabikarbona, fl citrom leve, pr csepp citrom- s/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhj
A kszts: tkozni fogsz ezrt a receptrt, de nem csak engem, de magadat is, hogy nekilltl s azt a napot s rt is, amikor az els mozdulatokat megtetted.
A fent lert hozzvalkat ntsd ssze egy knyelmes tlba. A mosogat kzelben dolgozz. Kszts a kezed gybe kst, amivel majd vakargatod magadrl a tsztt, dagasztgpet, nyugtatt, hidegborogatst stb. Teht ha felvrtezted magad gutats ellen s nekikezdtl az anyagok sszekevershez, kitartsodban bzhatsz csak. Az elejn gy fogod rezni, hogy a "tszta" az letben nem fog sszellni s azon fogsz gondolkodni, mit is nts mg hozz, hogy a mzes-cukros lisztdarabok hajlandak legyenek sszetereldni valami ltalad ismert llag tsztaszersgg. Kitarts! Ha ezen tlvagy s tkaid trhza kimerlben van, ne add fel! J alkalom szkincsed bvtsre, mert ezutn jn a kvetkez menet. Az a valami, amivel eddig kzdttl, nemhogy sztesne, inkbb talakul egy irgalmatlanul ragacsos masszv. Ezt a ragacsos izt most ne prbld "szrazabb" tenni, mert a vgeredmny ehetetlen lesz. Mg egy ideig gymkdd, aztn vakargasd le a kezedrl ezt a szinte eltvolthatatlan kesztyt, takard le flival a tlat s tedd j hvs helyre. - gy sem brsz rnzni nhny napig s a gondolattl, hogy mg van vele dolgod is, ideges leszel. - Szval e nhny nap - akr egy ht - alatt megszeldl s br mg mindig ragad, mr nem olyan dz ellensg, mint amikor megalkottad. Ha mg mindig nem tallod nyjthatnak, most meglisztezheted! s ha vgre eljutottl idig, szinte jutalom, hogy vkonyra nyjthatod s formkat gyrthatsz belle. A kiszaggatott figurkat vajazott stlapra fektesd, kend meg a tetejt szoks szerint s elmelegtett, 160-180 fokos stben mosolygs aranysrgra - vagy zls szerint gesztenyebarnra - ssd. Vltott tepsikkel j dolgozni, mert meg kell vrni, mg kzmelegre hl, s csak akkor lehet leszedni a ksz mzeseket - de ekkor is mg knnyen grblnek, ha egyenetlen felsznre kerlnek. Sts eltt is lehet dszteni dival,mogyorval, mazsolval csillagnizzsal stb., sts s teljes elhidegls utn cukormzzal lehet mg szebb tenni. Karcsonyfra akaszts esetnek fenn-forgsa miatt nagyobb tvel fonal elhelyezst kell az ldozaton eszkzlni.
Karcsonyi stemny
25 dkg, vaj vagy zsr, 25 dkg cukor, 2 egsz tojs, 50 dkg liszt, 1 csomag stpor, kevs s.
A vajat, cukrot s a kt tojst jl sszekeverjk, hozzdolgozzuk a stporral kevert lisztet. A tsztt ksfok vastagsgnyira kinyjtjuk, tetszs szerinti kis formkra szaggatjuk s kikent tepsiben aranysrgra kistjk. Bdogdobozban hnapokig elll /ha meg nem eszik addig/. Dszthet citrommzzal, szrcukorral, cukorgynggyel.
Egyszer mzeskalcs
3 tojssrgja, 1,5 kg liszt, 1 dkg szdabikarbna, 30 dkg mz, 20 dkg cukor. A felforralt mzzel lentjk a lisztet, utna sszekeverjk a tbbivel, fahjjal, citromhjjal, egyb fszerekkel. Kinyjtani, mintzni, stni. Pofonegyszer, nem?
Mzes lapok 1.
15 dkg cukor, 1 tojs, 5 dkg zsr, 2 kanl mz, 6 kanl tej. Tzn sszemelegteni, utna beletenni 45 dkg lisztet s 1 kshegy szdabikarbnt.
Tltelk: 2 dl tej, 2 kanl cukor, 2 kanl liszt, 2 tojs, 1 vanlis cukor, ezt srre fzzk, 20 dkg vajat, 20 dkg cukorral kikevernk. Ha a krm kihlt, sszekever-jk a vajjal. A tetejre csokimz kerl.
Nagy kr, hogy csak msnap lehet felvgni s enni!
Mzes lapok 2.
50 dkg liszt, 1 kvskanl szdabikarbna, 6 dkg zsr, 10 dkg cukor, 4 evkanl olvasztott mz, 3-4 kanl tejfl, 2 tojs. Ebbl ngy lapot stnk.
Krm: 2 tojs, 2 evkanl cukorral kikeverni, 2 kanl liszt, 4 dl tej jl kikeverni, vanlit s kis rumot beletenni. Ezt felfzni, de rum nlkl, a rum utoljra jn bele, mikor mr a krm kihlt. 20 dkg vajat kikevernk 15 dkg cukorral s a kt krmet sszekeverjk.
Mz: 20 dkg cukor, 3 kanl tej, 3 dkg kaka, felfzni s ha sszeforrt, a tzrl levve 10 dkg vajat kevernk bele. Ezzel simra jl eldolgozzuk s langyosan a kihlt tsztra kenjk.
Sajnos, ezt a tsztt is 1 napig rlelni kell. Csak msnap szeletelhet.
Dars mzes
Mindenekeltt megfznk 4 dl vanlis tejben 3 evkanl grzt, majd hagyjuk teljesen kihlni.
45 dkg finomlisztet elkevernk egy kiskanlnyi szdabikarbnval, majd sszegyrjuk 3 dkg zsrral, 10 dkg kristlycukorral, 1 egsz tojssal, 4 evkanl tejjel, 2 evkanl olvasztott mzzel, 1 csipetnyi sval. J rn t pihentetjk hideg helyen, majd tepsik lisztezett htlapjn 4 egyforma lapot stnk belle. Vigyzni kell a stssel, mert gyorsan megsl, s csak azon forrn lehet a tepsirl leszedni. Ksbb trik, rragad, minden bajunk lehet vele.
Mg sl a tszta, habosra kevernk 20 dkg vajat vagy margarint 20 dkg tszitlt porcukorral, majd a habos cukros krmet elkeverjk a tejbegrzzel.
A tsztalapok kzl az alst ezzel a krmmel, a kzpst savanyks lekvrral /legjobb a hzi eltevs srgabarack-lekvr erre a clra/, a legutolst ismt a krmmel tltjk meg. Tetejre csokimzat lehet kenni, de anlkl is nagyon finom s kiads. Csak msnap lehet szeletelni s enni.
Lizike
Alapja a dars mzes, klnbsg csak annyi, hogy a krmbe kakaport is kell tenni, s a tsztalapok megtltshez csak a krmet hasznljuk. Ez a vltozat felttlenl ignyli a csokimzat. Msnap szeleteljk s esszk.
Csokold mz
20 dkg cukrot 3-4 dkg kakaporral, kevs tejjel simra kevernk, hozzadunk 3 dkg gz fltt felolvasztott vajat, jl elkeverjk s mg melegen a tsztra simtjuk szles kssel. Szp fnyes mz lesz belle. Forr vzbe mrtogatott kssel lehet szeletelni.
Puncsgolyk
20 dkg pisktamorzsa, 4 evkanl rum, 4 evkanl mlnaszrp, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 3 dkg kaka, 5 dkg darlt di, 10 dkg reszelt csokold.
A pisktamorzst lentjk rummal, szrppel s 10 dkg cukorbl s 1 dl vzbl fztt, kihttt sziruppal sszekeverjk. llni hagyjuk. A vajat kikeverjk a pisktval. A masszbl golykat formlunk, reszelt csokoldban megforgatjuk. Mignonpaprban tlaljuk.
Citromos szvek
Tszta: 3 tojssrgjt 12 dkg cukorral, 1 cs. vanlis cukorral addig vernk, amg krmszer masszt kapunk. 3 csepp citrom aromt, 1 kshegynyi stport s hmozott, rlt mandulbl annyit kevernk hozz, hogy sr kst kapjunk. A maradk mandulbl annyit gyrunk hozz, hogy a tszta alig ragadjon, majd hmozott, rlt mandulval megszrt gyrdeszkn kb. fl cm vastagra nyjtjuk. Szveket szrunk ki belle, stpaprral blelt stlemezre tesszk.
Villanystnl: 175-200 C, gzstnl 5 perc elmelegts 3-4es fokozaton, sts 3-4-es fokozaton, stsi id: kb. 10 perc.
A cukormzhoz 10 dkg porcukrot tszitlunk, 1-1,5 evkanl citromlvel simra keverjk, hogy sr folys masszt kapjunk. A kislt szvekre azonnal rkenjk.
Diabetikus alms lepny
35 dkg lisztet sszegyrunk 25 dkg margarinnal, csipetnyi sval, 1 citrom reszelt hjval, 2 tojs srgjval, 4 evkanl vzzel. 1 jszakn t hideg helyen pihentetjk. Nem tveds, nincs benne cukor! Cukorbetegek, fogykrzk is nyugodtan ehetik.
Tltelkhez az almt megpucoljuk, lereszeljk, a tlban Polysweettel s rlt fahjjal zestjk. A kinyjtott tsztt megszrjuk darlt dival, erre jn az alma, a tszta msik felvel bebortjuk, villval megszurkljuk s aranysrgra stjk.
Ugyanezt az alaptsztt tlthetjk meggyel, cseresznyvel, trval, desen s ssan, kaprosan is.
Havasi krmes
30 dkg lisztet 8 dkg zsrral, 2 evkanl porcukorral, 1 egsz tojssal, 2 dkg szalalklival kevs tejjel sszegyrunk, 3 rszre osztjuk s vilgosra stjk.
A tejet 1 rd vanlival 6 dkg liszttel 15 dkg cukorral srre fzzk, ha kihlt, 20 dkg habosra kavart vajat adunk hozz s azzal is jl kikeverjk. A megsttt lapokat megkenjk vele fogyaszts eltt 1-2 nappal. Tlals eltt vanlis cukorral megszrjuk.
Kpviselfnk
10 dkg vizet 10 dkg margarinnal, csipetnyi sval felforralok, beledtk 10 dkg lisztet, ezzel rlt mdon kevergetem, amikor mr elvlik az edny faltl, egyenknt belekeverek 4 egsz tojst, mindegyikkel jl elkeverem, majd ebbl a kulimszbl tepsire rakok dinyi halmocskkat nem tl kzel egymshoz, mert iszonyan feldagad. Elmelegtett stben stjk, elszr nagy lngon kb. 12-15 percig, majd kisebben mg pr percig. Az els 10 percben tilos kinyitni a st ajtajt, mert sszeesik.
Azon forrn kell felvgni, a belsejbl a hrtykat kiszedni, mert kihls utn trik mint a fene. Srre fztt vanlia-krmmel tltjk, n a mg meleg vanliakrmbe egy kiskanlnyi zselatinport is szoktam csalsknt belekeverni.
Krmes
20 dkg lisztet 2 tojssrgjt, csipet st s 3 evkanl tejet jl felvernk hlyagosra, majd kinyjtjuk. Megkenjk 10 dkg liszt s 12 dkg zsr habosra kevert elegyvel, feltekerjk, mintha csigt ksztennk, flbevgjuk, nyjtjuk s vil-gossrgra kistjk. Az egyik megslt lapot felkockzzuk.
Krm: 8 tojs srgjt 8 evkanl cukorral, 2 csomag vanlis cukorral jl kikavarjuk. Hozzadunk 6 evkanl lisztet, s 1 liter forr tejjel felfzzk. Tzrl levve vatosan belekeverjk a 10 tojs nagyon kemnyre vert habjt is. n egy kiskanl zselatinport is szoktam belekeverni csalsknt.
Vargables
Ss vzben megfznk kb 20-25 dkg crnametltet. Kikavarunk 2 tojs srgj-val, 10 dkg cukorral, csipet sval, 1 citrom reszelt hjval, kevs cukros tejben ztatott mazsolval 50 dkg ttrt trt, azt sszekutyuljuk a mr kihlt ftt tsztval s hozzadjuk a tojsok kemnyre felvert habjt is.
Ezzel a kulimsszal tltjk meg a felengedett mirelite leveles vajas tsztt, majd szp aranysrgra stjk. A ksz tsztt kockkra vgjuk, aki szereti desebben, megszrhatja porcukorral is, de anlkl is nagyon finom. Radsul mlyhthet!
M. Kati dis stije
47 dkg lisztet 25 dkg margarinnal, 1 tojssal, 21 dkg porcukorral, 14 dkg darlt dival sszegyrjuk, di-formkba nyomjuk, kistjk.
1 cs. Vanlis pudingot 3 dl tejjel megfznk, sszekeverjk 15 dkg porcukor s 25 dkg margarin habos keverkvel, zls szerint tehetnk bele mandulaaromt, rumot, darlt dit is. 2-2 di stit ezzel a krmmel ragasztunk ssze.
Mexiki eskvi stemny
50 dkg margarint 25 dkg porcukorral, egy kiskanl sval, 3 csomag vanlis cukorral, 50 dkg liszttel, s 50 dkg darlt dival sszegyrunk.1 napig hideg helyen pihentetjk, majd 3 cm tmrj golykat sodrunk belle. A golykat egymshoz nem tl kzel tepsire rakjuk, tetejket egy picit tenyrrel lelaptjuk s megstjk. Mg azon forrn vanlis cukorba forgatjuk. Jl zrd fmdo-bozban hnapokig elll.
Vanlis kifli
30 dkg lisztet 10 dkg rlt mandulval, 5 dkg porcukorral, 1 tasak vanlis cukorral, csipetnyi sval sszegyrjuk. Ceruzavastagsg rudakat sodrunk belle, 6 cm hosszra vgjuk, s tepsire tesszk kifli alakban. Kzepes lngon stjk, azon forrn vanlis porcukorba forgatjuk. Bdogdobozba tve igen sokig elll.
Hkifli
20 dkg margarint, 2 dkg lesztt, 50 dkg lisztet, 1,5 dl tejfelt, 1 evkanl cukrot,
egy csipet st sszegyrunk, 1 jszakn t hideg helyen pihentetjk. Ksfok vastagsgra nyjtjuk, nagy fnkszaggatval kiszrjuk, a kzepbe beszrasdt lekvrt vagy cukros tejben felfztt darlt dit tesznk, flbehajtjuk s elmelegtett stben aranysrgra stjk. Mg forrn porcukorba forgatjuk.
Sokig frissen elll.
Zserb pofonegyszeren
2 dkg lesztt langyos cukros tejben megfuttatjuk, 35 dkg lisztet 20 dkg margarinnal, 5 dkg cukorral, 1 egsz tojssal s a felfuttatott lesztvel sszegyrjuk.
3 rszre osztjuk, mindhrom lapot kb 35X25 cm-es lapp nyjtjuk. Az els lapot betesszk a tepsibe, megkenjk baracklekvrral, megszrjuk porcukorral elkevert darlt dival. A msodik lapot erre tesszk, kenjk s szrjuk, lsd fent.
Vgl a harmadik lappal befedjk, megszurkljuk s 1 rn t kelesztjk meleg helyen. Kists utn csokimzzal vonjuk be.
Karcsonyi mzes aprstemny
1 kg finomliszt, 0,5 kg mz, 30 dkg kristlycukor, 2 dkg szalalkli, 20 dkg margarin, 1 cs. mzes fszerkeverk, 3 tojs srgja s 1 egsz tojs, pici s.
sszegyrjuk, hideg helyen becsomagolva min. 1-2 napig pihentetjk.
Fmdobozban sokig elll. Minl tovbb ll, annl jobban megpuhul s nagyon finom!
Citromkiflik
Hozzvalk: 25 dkg kristlycukor, 2 db egsz tojs, 4 db tojs srgja, 25 dkg liszt, 0,5 db citrom, citromhj, 5 dkg kristlycukor a szrshoz, 3 dkg vaj, 1 db tojsfehrje a kenshez
A kristlycukrot az egsz tojsokkal s a tojssrgval simra, habosra keverjk. A keverst akkor fejezzk be, amikor a cukor mr egszen elolvadt, s kevers kzben mr nem ropog. Ezutn kanalanknt hozzadjuk a lisztet, bven reszelt citromhjat s a fl citrom levt. Az gy elksztett tsztbl apr kifliket formlunk, tojsfehrjvel megkenjk, 5 dkg kristlycukorral meghintjk s vajazott tepsibe tve vilgosra stjk.
SS TSZTK
Gyors hsos has
avagy a Lusta asszony hsos hasja
/ahogy Nagyanym nevezte el!/
Felengedek egy leveles vajas tsztt, kinyjtom, hossz kb. 8 cm szles cskokra vgom s paradicsomprvel, ketchuppal, mustrral, borssal, mifenkkel zestett darlt prizsival, sonkamaradkkal megtltm. Flbehajtom, tetejt tojssal megkenem, reszelt sajttal megszrom, majd kistm. Azon forr a legfinibb, de lehet mlyhteni, mikroban tmelegtve isteni! Igazi telitallat vendgvrshoz.
Binder Simi sajtos pogcsja
50 dkg rteslisztet, 50 dkg finomlisztet, 25 dkg margarint, 5 dkg cukros tejben megfuttatott lesztt, 2 dl tejet, 5-6 dl tejflt, 10 dkg reszelt Trappista sajtot, st, 4 tojs srgjt sszegyrunk, meleg helyen pihentetjk. Fl rnknt legalbb ngyszer hajtogatjuk s nyjtjuk, majd vgl 3-4 cm vastagra nyjtjuk, tetejt tojsfehrjvel megkenjk, reszelt sajttal megszrjuk s aranysrgra stjk.
Isteni finom!
Sajtos rd
/nagyon finom s nem szrad ki olyan gyorsan/
50 dkg liszt, 2 tojs srgja, 2 dkg leszt kevs tejben megfuttatva, 30 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt. sszegyrjuk, nyjtjuk, szaggatjuk, tetejt tojssal megkenjk, reszelt sajttal vagy rlt kmnymaggal megszrjuk s vilgos aranysrgra stjk.
Ss rd
30 dkg lisztet 25 dkg margarinnal, 5 evkanl vzzel, 1 evkanl ecettel, 1 dkg sval este sszegyrjuk, msnap nyjtjuk, stjk. Szrhatjuk reszelt sajttal, rlt borssal, rlt kmnymaggal, rlt pirospaprikval.
Tojsomlett tekercs
Ez egy igen izgalmas tek, els pillantsra nagyon meghkkenti a vendgeket. De nagyon finom, n imdom!
4 kiskanl rteslisztet belentnk 3 dl tej+ 6 dkg margarin + s felforralt kever-kbe, felfzzk. Lehtjk idnknt megkevergetve, hogy ne brsdjn be. Ha teljesen kihlt, belekevernk 4 tojs srgjt, s a 4 tojs csipetnyi sval kemnyre felvert hajt.
A tepsit aluflival kibleljk, bezsrozzuk, lisztezzk, majd rsimtjuk a tojs-omlett alapot. Elmelegtett stben megstjk.
A ksz omlett lapra 15-20 dkg darlt, mustrral, ketchuppal, sval, borssal zls szerint zestett prizsi-sonka keverket kennk, majd az egszet feltekerjk.
Reszelt sajttal megszrjuk s 3-5 percre a forr stbe dugjuk.
Ez egy kicsit munkaignyes, de elre elkszthet, akr a mlyhtben is elll!
Ha mlyhtbl kivesszk, felolvaszts utn olvasztott vajjal vagy margarinnal
meglocsoljuk, gy szrjuk meg reszelt sajttal s a stbel felforrstjuk.
Mindig nagy meglepets a vendgeknek! Krumpliprvel, zldsges rizzsel tlaljuk.