Kb. 50-60 db átlagos méretű süti lesz belőle.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg margarin, 2-3 dkg vegyes fűszer ízlés szerint (őrölt szegfűszeg, fahéj, kardamom, ánizs, vanília, gyömbér, szerecsendió stb…, én a kész mézes keverékes szoktam használni)(ha barnára akarod, kakaót is lehet hozzáadni), 2 dkg sütőpor vagy szódabikarbona, fél citrom leve, pár csepp citrom- és/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhéj
A készítés: Átkozni fogsz ezért a receptért, de nem csak engem, de magadat is, hogy nekiálltál és azt a napot és órát is, amikor az első mozdulatokat megtetted.
A fent leírt hozzávalókat öntsd össze egy kényelmes tálba. A mosogató közelében dolgozz. Készíts a kezed ügyébe kést, amivel majd vakargatod magadról a tésztát, dagasztógépet, nyugtatót, hidegborogatást stb. Tehát ha felvértezted magad gutaütés ellen és nekikezdtél az anyagok összekeveréséhez, kitartásodban bízhatsz csak. Az elején úgy fogod érezni, hogy a "tészta" az életben nem fog összeállni és azon fogsz gondolkodni, mit is önts még hozzá, hogy a mézes-cukros lisztdarabok hajlandóak legyenek összeterelődni valami általad ismert állagú tésztaszerűséggé. Kitartás! Ha ezen túlvagy és átkaid tárháza kimerülőben van, ne add fel! Jó alkalom szókincsed bővítésére, mert ezután jön a következő menet. Az a valami, amivel eddig küzdöttél, nemhogy szétesne, inkább átalakul egy irgalmatlanul ragacsos masszává. Ezt a ragacsos izét most ne próbáld "szárazabbá" tenni, mert a végeredmény ehetetlen lesz. Még egy ideig gyömködd, aztán vakargasd le a kezedről ezt a szinte eltávolíthatatlan kesztyűt, takard le fóliával a tálat és tedd jó hűvös helyre. - Úgy sem bírsz ránézni néhány napig és a gondolattól, hogy még van vele dolgod is, ideges leszel. - Szóval e néhány nap - akár egy hét - alatt megszelídül és bár még mindig ragad, már nem olyan ádáz ellenség, mint amikor megalkottad. Ha még mindig nem találod nyújthatónak, most meglisztezheted! És ha végre eljutottál idáig, szinte jutalom, hogy vékonyra nyújthatod és formákat gyárthatsz belőle. A kiszaggatott figurákat vajazott sütőlapra fektesd, kend meg a tetejét szokás szerint és előmelegített, 160-180 fokos sütőben mosolygós aranysárgára - vagy ízlés szerint gesztenyebarnára - süsd. Váltott tepsikkel jó dolgozni, mert meg kell várni, míg kézmelegre hűl, s csak akkor lehet leszedni a kész mézeseket - de ekkor is még könnyen görbülnek, ha egyenetlen felszínre kerülnek. Sütés előtt is lehet díszíteni dióval,mogyoróval, mazsolával csillagánizzsal stb., sütés és teljes elhidegülés után cukormázzal lehet még szebbé tenni. Karácsonyfára akasztás esetének fenn-forgása miatt nagyobb tűvel fonal elhelyezését kell az áldozaton eszközölni.
Karácsonyi sütemény
25 dkg, vaj vagy zsír, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés só.
A vajat, cukrot és a két tojást jól összekeverjük, hozzádolgozzuk a sütőporral kevert lisztet. A tésztát késfok vastagságnyira kinyújtjuk, tetszés szerinti kis formákra szaggatjuk és kikent tepsiben aranysárgára kisütjük. Bádogdobozban hónapokig eláll /ha meg nem eszik addig/. Díszíthető citrommázzal, szórócukorral, cukorgyönggyel.
Egyszerű mézeskalács
3 tojássárgája, 1,5 kg liszt, 1 dkg szódabikarbóna, 30 dkg méz, 20 dkg cukor. A felforralt mézzel leöntjük a lisztet, utána összekeverjük a többivel, fahéjjal, citromhéjjal, egyéb fűszerekkel. Kinyújtani, mintázni, sütni. Pofonegyszerű, nem?
Mézes lapok 1.
15 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg zsír, 2 kanál méz, 6 kanál tej. Tűzön összemelegíteni, utána beletenni 45 dkg lisztet és 1 késhegy szódabikarbónát.
Töltelék: 2 dl tej, 2 kanál cukor, 2 kanál liszt, 2 tojás, 1 vaníliás cukor, ezt sűrűre főzzük, 20 dkg vajat, 20 dkg cukorral kikeverünk. Ha a krém kihűlt, összekever-jük a vajjal. A tetejére csokimáz kerül.
Nagy kár, hogy csak másnap lehet felvágni és enni!
Mézes lapok 2.
50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 6 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 3-4 kanál tejföl, 2 tojás. Ebből négy lapot sütünk.
Krém: 2 tojás, 2 evőkanál cukorral kikeverni, 2 kanál liszt, 4 dl tej jól kikeverni, vaníliát és kis rumot beletenni. Ezt felfőzni, de rum nélkül, a rum utoljára jön bele, mikor már a krém kihűlt. 20 dkg vajat kikeverünk 15 dkg cukorral és a két krémet összekeverjük.
Máz: 20 dkg cukor, 3 kanál tej, 3 dkg kakaó, felfőzni és ha összeforrt, a tűzről levéve 10 dkg vajat keverünk bele. Ezzel simára jól eldolgozzuk és langyosan a kihűlt tésztára kenjük.
Sajnos, ezt a tésztát is 1 napig érlelni kell. Csak másnap szeletelhető.
Darás mézes
Mindenekelőtt megfőzünk 4 dl vaníliás tejben 3 evőkanál grízt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
45 dkg finomlisztet elkeverünk egy kiskanálnyi szódabikarbónával, majd összegyúrjuk 3 dkg zsírral, 10 dkg kristálycukorral, 1 egész tojással, 4 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olvasztott mézzel, 1 csipetnyi sóval. Jó órán át pihentetjük hideg helyen, majd tepsik lisztezett hátlapján 4 egyforma lapot sütünk belőle. Vigyázni kell a sütéssel, mert gyorsan megsül, és csak azon forrón lehet a tepsiről leszedni. Később törik, ráragad, minden bajunk lehet vele.
Míg sül a tészta, habosra keverünk 20 dkg vajat vagy margarint 20 dkg átszitált porcukorral, majd a habos cukros krémet elkeverjük a tejbegrízzel.
A tésztalapok közül az alsót ezzel a krémmel, a középsőt savanykás lekvárral /legjobb a házi eltevésű sárgabarack-lekvár erre a célra/, a legutolsót ismét a krémmel töltjük meg. Tetejére csokimázat lehet kenni, de anélkül is nagyon finom és kiadós. Csak másnap lehet szeletelni és enni.
Lizike
Alapja a darás mézes, különbség csak annyi, hogy a krémbe kakaóport is kell tenni, és a tésztalapok megtöltéséhez csak a krémet használjuk. Ez a változat feltétlenül igényli a csokimázat. Másnap szeleteljük és esszük.
Csokoládé máz
20 dkg cukrot 3-4 dkg kakaóporral, kevés tejjel simára keverünk, hozzáadunk 3 dkg gőz fölött felolvasztott vajat, jól elkeverjük és még melegen a tésztára simítjuk széles késsel. Szép fényes máz lesz belőle. Forró vízbe mártogatott késsel lehet szeletelni.
Puncsgolyók
20 dkg piskótamorzsa, 4 evőkanál rum, 4 evőkanál málnaszörp, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 3 dkg kakaó, 5 dkg darált dió, 10 dkg reszelt csokoládé.
A piskótamorzsát leöntjük rummal, szörppel és 10 dkg cukorból és 1 dl vízből főzött, kihűtött sziruppal összekeverjük. Állni hagyjuk. A vajat kikeverjük a piskótával. A masszából golyókat formálunk, reszelt csokoládéban megforgatjuk. Mignonpapírban tálaljuk.
Citromos szívek
Tészta: 3 tojássárgáját 12 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral addig verünk, amíg krémszerű masszát kapunk. 3 csepp citrom aromát, 1 késhegynyi sütőport és hámozott, őrölt mandulából annyit keverünk hozzá, hogy sűrű kását kapjunk. A maradék mandulából annyit gyúrunk hozzá, hogy a tészta alig ragadjon, majd hámozott, őrölt mandulával megszórt gyúródeszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Szíveket szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 5 perc előmelegítés 3-4es fokozaton, sütés 3-4-es fokozaton, sütési idő: kb. 10 perc.
A cukormázhoz 10 dkg porcukrot átszitálunk, 1-1,5 evőkanál citromlével simára keverjük, hogy sűrű folyós masszát kapjunk. A kisült szívekre azonnal rákenjük.
Diabetikus almás lepény
35 dkg lisztet összegyúrunk 25 dkg margarinnal, csipetnyi sóval, 1 citrom reszelt héjával, 2 tojás sárgájával, 4 evőkanál vízzel. 1 éjszakán át hideg helyen pihentetjük. Nem tévedés, nincs benne cukor! Cukorbetegek, fogyókúrázók is nyugodtan ehetik.
Töltelékéhez az almát megpucoljuk, lereszeljük, a tálban Polysweettel és őrölt fahéjjal ízesítjük. A kinyújtott tésztát megszórjuk darált dióval, erre jön az alma, a tészta másik felével beborítjuk, villával megszurkáljuk és aranysárgára sütjük.
Ugyanezt az alaptésztát tölthetjük meggyel, cseresznyével, túróval, édesen és sósan, kaprosan is.
Havasi krémes
30 dkg lisztet 8 dkg zsírral, 2 evőkanál porcukorral, 1 egész tojással, 2 dkg szalalkálival kevés tejjel összegyúrunk, 3 részre osztjuk és világosra sütjük.
A tejet 1 rúd vaníliával 6 dkg liszttel 15 dkg cukorral sűrűre főzzük, ha kihűlt, 20 dkg habosra kavart vajat adunk hozzá és azzal is jól kikeverjük. A megsütött lapokat megkenjük vele fogyasztás előtt 1-2 nappal. Tálalás előtt vaníliás cukorral megszórjuk.
Képviselőfánk
10 dkg vizet 10 dkg margarinnal, csipetnyi sóval felforralok, beledűtök 10 dkg lisztet, ezzel őrült módon kevergetem, amikor már elválik az edény falától, egyenként belekeverek 4 egész tojást, mindegyikkel jól elkeverem, majd ebből a kulimászból tepsire rakok diónyi halmocskákat nem túl közel egymáshoz, mert iszonyúan feldagad. Előmelegített sütőben sütjük, először nagy lángon kb. 12-15 percig, majd kisebben még pár percig. Az első 10 percben tilos kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik.
Azon forrón kell felvágni, a belsejéből a hártyákat kiszedni, mert kihűlés után törik mint a fene. Sűrűre főzött vanília-krémmel töltjük, én a még meleg vaníliakrémbe egy kiskanálnyi zselatinport is szoktam csalásként belekeverni.
Krémes
20 dkg lisztet 2 tojássárgáját, csipet sót és 3 evőkanál tejet jól felverünk hólyagosra, majd kinyújtjuk. Megkenjük 10 dkg liszt és 12 dkg zsír habosra kevert elegyével, feltekerjük, mintha csigát készítenénk, félbevágjuk, nyújtjuk és vilá-gossárgára kisütjük. Az egyik megsült lapot felkockázzuk.
Krém: 8 tojás sárgáját 8 evőkanál cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral jól kikavarjuk. Hozzáadunk 6 evőkanál lisztet, és 1 liter forró tejjel felfőzzük. Tűzről levéve óvatosan belekeverjük a 10 tojás nagyon keményre vert habját is. Én egy kiskanál zselatinport is szoktam belekeverni csalásként.
Vargabéles
Sós vízben megfőzünk kb 20-25 dkg cérnametéltet. Kikavarunk 2 tojás sárgájá-val, 10 dkg cukorral, csipet sóval, 1 citrom reszelt héjával, kevés cukros tejben áztatott mazsolával 50 dkg áttört túrót, azt összekutyuljuk a már kihűlt főtt tésztával és hozzáadjuk a tojások keményre felvert habját is.
Ezzel a kulimásszal töltjük meg a felengedett mirelite leveles vajas tésztát, majd szép aranysárgára sütjük. A kész tésztát kockákra vágjuk, aki szereti édesebben, megszórhatja porcukorral is, de anélkül is nagyon finom. Ráadásul mélyhűthető!
M. Kati diós sütije
47 dkg lisztet 25 dkg margarinnal, 1 tojással, 21 dkg porcukorral, 14 dkg darált dióval összegyúrjuk, dió-formákba nyomjuk, kisütjük.
1 cs. Vaníliás pudingot 3 dl tejjel megfőzünk, összekeverjük 15 dkg porcukor és 25 dkg margarin habos keverékével, ízlés szerint tehetünk bele mandulaaromát, rumot, darált diót is. 2-2 dió sütit ezzel a krémmel ragasztunk össze.
Mexikói esküvői sütemény
50 dkg margarint 25 dkg porcukorral, egy kiskanál sóval, 3 csomag vaníliás cukorral, 50 dkg liszttel, és 50 dkg darált dióval összegyúrunk.1 napig hideg helyen pihentetjük, majd 3 cm átmérőjű golyókat sodrunk belőle. A golyókat egymáshoz nem túl közel tepsire rakjuk, tetejüket egy picit tenyérrel lelapítjuk és megsütjük. Még azon forrón vaníliás cukorba forgatjuk. Jól záródó fémdo-bozban hónapokig eláll.
Vaníliás kifli
30 dkg lisztet 10 dkg őrölt mandulával, 5 dkg porcukorral, 1 tasak vaníliás cukorral, csipetnyi sóval összegyúrjuk. Ceruzavastagságú rudakat sodrunk belőle, 6 cm hosszúra vágjuk, és tepsire tesszük kifli alakban. Közepes lángon sütjük, azon forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Bádogdobozba téve igen sokáig eláll.
Hókifli
20 dkg margarint, 2 dkg élesztőt, 50 dkg lisztet, 1,5 dl tejfelt, 1 evőkanál cukrot,
egy csipet sót összegyúrunk, 1 éjszakán át hideg helyen pihentetjük. Késfok vastagságúra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, a közepébe beszárasdt lekvárt vagy cukros tejben felfőzött darált diót teszünk, félbehajtjuk és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Még forrón porcukorba forgatjuk.
Sokáig frissen eláll.
Zserbó pofonegyszerűen
2 dkg élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk, 35 dkg lisztet 20 dkg margarinnal, 5 dkg cukorral, 1 egész tojással és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk.
3 részre osztjuk, mindhárom lapot kb 35X25 cm-es lappá nyújtjuk. Az első lapot betesszük a tepsibe, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk porcukorral elkevert darált dióval. A második lapot erre tesszük, kenjük és szórjuk, lsd fent.
Végül a harmadik lappal befedjük, megszurkáljuk és 1 órán át kelesztjük meleg helyen. Kisütés után csokimázzal vonjuk be.
Karácsonyi mézes aprósütemény
1 kg finomliszt, 0,5 kg méz, 30 dkg kristálycukor, 2 dkg szalalkáli, 20 dkg margarin, 1 cs. mézes fűszerkeverék, 3 tojás sárgája és 1 egész tojás, pici só.
Összegyúrjuk, hideg helyen becsomagolva min. 1-2 napig pihentetjük.
Fémdobozban sokáig eláll. Minél tovább áll, annál jobban megpuhul és nagyon finom!
Citromkiflik
Hozzávalók: 25 dkg kristálycukor, 2 db egész tojás, 4 db tojás sárgája, 25 dkg liszt, 0,5 db citrom, citromhéj, 5 dkg kristálycukor a szóráshoz, 3 dkg vaj, 1 db tojásfehérje a kenéshez
A kristálycukrot az egész tojásokkal és a tojássárgával simára, habosra keverjük. A keverést akkor fejezzük be, amikor a cukor már egészen elolvadt, és keverés közben már nem ropog. Ezután kanalanként hozzáadjuk a lisztet, bőven reszelt citromhéjat és a fél citrom levét. Az így elkészített tésztából apró kifliket formálunk, tojásfehérjével megkenjük, 5 dkg kristálycukorral meghintjük és vajazott tepsibe téve világosra sütjük.
SÓS TÉSZTÁK
Gyors húsos hasé
avagy a Lusta asszony húsos haséja
/ahogy Nagyanyám nevezte el!/
Felengedek egy leveles vajas tésztát, kinyújtom, hosszú kb. 8 cm széles csíkokra vágom és paradicsompürével, ketchuppal, mustárral, borssal, mifenékkel ízesített darált párizsival, sonkamaradékkal megtöltöm. Félbehajtom, tetejét tojással megkenem, reszelt sajttal megszórom, majd kisütöm. Azon forró a legfinibb, de lehet mélyhűteni, mikroban átmelegítve isteni! Igazi telitalálat vendégváráshoz.
Binder Simi sajtos pogácsája
50 dkg réteslisztet, 50 dkg finomlisztet, 25 dkg margarint, 5 dkg cukros tejben megfuttatott élesztőt, 2 dl tejet, 5-6 dl tejfölt, 10 dkg reszelt Trappista sajtot, sót, 4 tojás sárgáját összegyúrunk, meleg helyen pihentetjük. Fél óránként legalább négyszer hajtogatjuk és nyújtjuk, majd végül 3-4 cm vastagra nyújtjuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és aranysárgára sütjük.
Isteni finom!
Sajtos rúd
/nagyon finom és nem szárad ki olyan gyorsan/
50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő kevés tejben megfuttatva, 30 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt. Összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, tetejét tojással megkenjük, reszelt sajttal vagy őrölt köménymaggal megszórjuk és világos aranysárgára sütjük.
Sós rúd
30 dkg lisztet 25 dkg margarinnal, 5 evőkanál vízzel, 1 evőkanál ecettel, 1 dkg sóval este összegyúrjuk, másnap nyújtjuk, sütjük. Szórhatjuk reszelt sajttal, őrölt borssal, őrölt köménymaggal, őrölt pirospaprikával.
Tojásomlett tekercs
Ez egy igen izgalmas étek, első pillantásra nagyon meghökkenti a vendégeket. De nagyon finom, én imádom!
4 kiskanál réteslisztet beleöntünk 3 dl tej+ 6 dkg margarin + só felforralt keveré-kébe, felfőzzük. Lehűtjük időnként megkevergetve, hogy ne bőrösödjön be. Ha teljesen kihűlt, belekeverünk 4 tojás sárgáját, és a 4 tojás csipetnyi sóval keményre felvert haját.
A tepsit alufóliával kibéleljük, bezsírozzuk, lisztezzük, majd rásimítjuk a tojás-omlett alapot. Előmelegített sütőben megsütjük.
A kész omlett lapra 15-20 dkg darált, mustárral, ketchuppal, sóval, borssal ízlés szerint ízesített párizsi-sonka keveréket kenünk, majd az egészet feltekerjük.
Reszelt sajttal megszórjuk és 3-5 percre a forró sütőbe dugjuk.
Ez egy kicsit munkaigényes, de előre elkészíthető, akár a mélyhűtőben is eláll!
Ha mélyhűtőből kivesszük, felolvasztás után olvasztott vajjal vagy margarinnal
meglocsoljuk, úgy szórjuk meg reszelt sajttal és a sütőbel felforrósítjuk.
Mindig nagy meglepetés a vendégeknek! Krumplipürével, zöldséges rizzsel tálaljuk.